Top 7 scene de iarna in tablouri celebre

Iarna este un anotimp special si de-a lungul istoriei foarte multi artisti au incercat sa surprinda si sa redea cat mai ingenios perioada in care zapada insasi picteaza in alb lumea. Iata cele mai frumoase 10 tablouri de iarna pictate de artisti:

 

7

1. Scena de iarna pe un lac inghetat – de Hendrick Avercamp (1620)

Tabloul surprinde o multime de oameni pe un lac inghetat, unii cu sanii si altii cu patine. In prim plan apar patinatorii si oamenii pe sanii trase de cai. Saniile si oamenii se pot obseva pana departe in orizont. Avercamp s-a nascut surd si a invatat sa patineze inca de pe vremea cand era copil. El a realizat mai multe tablouri de iarna care au fost foarte apreciate si cautate la acea vreme. Poate datorita istoriei sale tablourile sale de iarna sunt atat de incarcate de sensibilitate. Un patinator surd nu poate auzi cum patinele zgarie gheata, dar cu siguranta el simte si traieste emotii neimaginate atunci cand se afla pe gheata.

 

2. Vanatori in zapada – de Pieter Bruegel cel Batran (1565)

Din cauza faptului ca sunt tehnic mai provocatoare pentru artisti in comparatie cu scenele de vara, tablourile de iarna au fost relativ rare in cadrul artei din Occident pana la inceputul Renasterii. Scena pe care o propune Bruegen marcheaza o schimbare majora de reprezentare simbolica a anotimpurilor. El zugraveste o imagine laica de iarna. Practic in tabloul sau este o zi de iarna frumoasa, cand locuitorii joaca hochei si patineaza pe gheata, iar vanatorii se intorc acasa. Cainii de vanatoare par obositi. Se pare ca vanatoarea nu a mers foarte bine pentru ca se poate observa cum vanatorii au alaturi doar o singura vulpe vanata.

 

3. Patru anotimpuri: Iarna – de Francois Boucher (1755)

Tabloul evidentiaza stilul Rococo al secolului 18. In sa loc sa descrie natura si muncile agricole in sezonul rece, Boucher picteaza un cuplu alaturi de o sanie de aur. Pictura a fost executate pentru Madame de Pompadour, amanta oficiala a regelui Ludovic al XV-lea.

 

4. Marea de gheata – de Caspar David Friedrich (1824)

Pictorul german romantic descrie in aceasta pictura naufragiul navei britanice HMS Griper, care se afla intr-o expeditie la Polul Nord. Aisbergul iese in evidenta si scufunda nava. Pare o piata funerara mai degraba decat un obstacol. Natura este sublima, frumoasa si totusi indiferenta fata de tragedia umana.

 

 5. Peisaj de iarna – de  Wassily Kandinsky (1911)

Kandinsky dezvolta o teorie a culorilor care atribuie puterni sintetice, aproape mistice anumitor combinatii de tonuri de culoare. In acest tabloul, peisajul de tara este acoperit de zapada. Cerul galben are efecte de verde si de alb. Calea catre casa micuta din centrul tabloului straluceste in roz iar dealurile sunt reprezentate in culori combinate.

 

6. Padurea iarna in bataia soarelui – de Théodore Rousseau (1846–1847)

Dupa ce a fost refuzat de mai multe ori la Salonul de la Paris, Rousseau a devenit unul din cei mai importanti artisti ai scolii Barbizon, o grupare de pictori de la mijlocul secolului al 19-lea care descrie padurea de la Fontainebleau. In acest tabloul masiv, neterminat la moartea sa, Rousseau este mai putin preocupat de aspectul stejarilor goi din padure si incearca sa sublinieze locul nostru in natura precum si emotiile pe care ni le inspira natura.

 

7. Cotofana – de Claude Monet (1868-1869)

Monet a fost un maestru al scenelor de iarna. El a pictat mai mult de 100 de scene de iarna. Cand Edouard Manet i-a vazut peisajele impresionante de zapada, a renuntat la ideea de a picta si el o scena de iarna. Cotofana este cel mai mare tabloul de iarna a lui Monet. Acesta reprezinta o pasare neagra singura care sta pe un gard in Etretat. Cel mai impresionant si interesant lucru din acesta tablou este legat de umbrele de zapada care nu sunt realizate cu negru ci cu un albastru neconventional.

Citeste si despre timbrele de arta

foto

, ,

Comments are closed.