Top 7 nuduri feminine

botticelli-birth-venus

foto

De la ravasitoarea Venus a lui Urbino, senzuala Ingres a lui Odalisqua si pana la feministele Guerilla Girls, nudul feminin a starnit sentimente de extaz, uimire si admiratie.

1. Titian – Venus of Urbino (1536-38)

Nimeni nu a pictat vreodata nudul feminin mai frumos decat a facut-o Titian. El a reprezentat-o pe Venus in chip ravasitor in timp ce sta goala intinsa pe pat. Acest tablou se afla in Galeria Uffizi din Florenta, Italia. Titian creeaza cu o indemnare uluitoare prezenta generoasa a acestui nud. E ceva divin in frumusetea sa. Unii oameni identifica profunzime in arta religioasa, in arta abstracta sau in cea conceptuala.

2. Juergen Teller – Vivienne Westwood (2013)

Nuditatea nu-si pierde niciodata din putere. Conventiile nudului pot fi savurate si contestate in moduri nelimitate. Vivienne Westwood este pictata nud la varsta de 70 de ani.

3. François Boucher – Louise O’Murphy (1752)

Amanta regelui Frantei isi afiseaza cu mandrie posteriorul in acest tablou din timpul Marchizului de Sade. In secolul al 18-lea, in Iluminism Louise O’Murphy nu reprezinta doar un alt nud in arta – ea este reprezentata intr-o maniera erotica. Traditia artistica a nudului, care isi are radacinile in Grecia antica, este uneori in mod eronat imaginata ca urmarind eteric o frumusete clasica. De fapt, asa cum demonstreaza Boucher si modelul sau, nudul a fost intotdeauna si va fi mereu legat de sex.

4. Ingres – La Grande Odalisque (1814)

Acest nud provocator este oferit in mod gratuit unui sultan imaginat. Parfumul sau de fantezie orientalista tinteste un privitor decadent de placere senzuala. Ingres o picteaza pe Odalisque aproape ireal de aplecata, dar mai reala decat in orice fotografie. Total amoral, acest tablou este un motor de incantare depravata.

5. Guerrilla Girls – Do women have to be naked to get into the Met Museum? (1989)

Tabloul acesta este un raspuns clasic impotriva mileniilor de voyeurism de sex masculin. Guerrilla Girls reprezinta tabloul lui Ingres, cu Odalisque insa ii aseaza acestui nud un cap de maimuta. Exista mai multe nuduri feminine in arta in comparatie cu numarul artistilor feminini celebri. Oare nudul este doar un instrument de opresiune? Tablourile lui Titian si Ingres sunt de fapt misogine? Este destul de dificil sa privim astazi nuduri feminine celebre din arta fara sa ne gandim la aceste intrebari.

6. Pablo Picasso – Nude, Green Leaves and Bust (1932)

Picasso isi imagineaza iubita asemenea unui nor de bun- venit, o constelatie de linii curbe. Femeia este redata in acest tablou ca fiind parte a naturii. Este redusa la statutul de obiect intr-o viata statica pentru a fi admirata si savurata de catre un artist de sex masculin. Cu toate acestea, dragostea sa chiar daca este posesiva, nu poate fi pusa la indoiala. Picasso pune propria sexualitate in fiecare pigment din acest tablou opulent. Viziunea sa asupra nudului este complet posesiva, dar extrem de sincera.

7. Sandro Botticelli – The Birth of Venus (c 1484)

Botticeli reinvie in Renastere zeita dragostei Venus. El pleaca de la credintele artistilor antici. Potrivit lui Platon si urmasilor sai contemplarea frumusetii fizice ne poate duce cu gandul la adevarul divin. Venus’un lui Botticeli nu este un obiect sexual. Este un profesor divin de iluminare spirituala. Este o frumusete care vindeca lumea.

Citeste si despre: caricaturi pentru evenimente                                         

, , , ,

Comments are closed.