Timbrele de arta

Arta pe marcile postale

Unii oameni nu-i inteleg pe colectionarii de timbre. Atunci cand niste timbre rare se vand pentru niste sume exorbitante ne punem totusi intrebarea cat de valoroase pot fi acele mici bucati de hartie, ce semnificatii au ele si care este motivul pentru care sunt atat de cautate. Pe 9 octombrie este Ziua Mondiala a Postei si cand vorbim de posta inevitabil ne gandim la timbre si mai ales la timbrele de arta.

timbru1

 

Istoria timbrelor de arta

 

Inainte de utilizarea timbrelor confectionate din hartie adeziva scrisorile purtau sigilii sau stampila si data postei in cerneala. Stampilele au fost inventate de catre Henry Bishop si purtau initial denumirea de “marca Bishop”. Acestea au fost folosite pentru prima data in 1661 la Posta din Londra. Ele marcau ziua si luna cand a fost trimisa scrisoarea.

 

Primul timbru postal modern a aparut in Marea Britanie sub denumirea de “Black Penny”. Acesta a fost lansat in 1840, pe 6 mai. Penny Black avea gravat capul reginei Victoria care a ramas pe toate timbrele britanice pentru urmatorii 60 de ani. Primul timbru a fost creat de Rowland Hill, un profesor din Anglia in 1837. El a fost innobilat pentru acest act.

 

Colectionarii de timbre de arta au discutat de mai multe ori in legatura cu primele timbre emise. Unii spun ca acest domeniu a inceput cu seria de arta franceza la inceputul anilor 1960, altii sunt de parere ca prima stampila franceza din 1849 a fost prima iar altii considera Penny Black al Marii Britanii ca fiind primul timbru.

 

Potrivit anchetei realizate de catre Biblioteca Americana de Filatelie, exista o carte denumita “O istorie ilustrata a designului timbrelor” in care se explica cum Franta a introdus timbrele in ianuarie 1849 dar in loc sa foloseasca portretul unei persoane ei au ales-o pe Ceres, zeita agriculturii, care apare intr-un cadru circular cu o frontiera dreptunghiulara. Capul lui Ceres a fost luat de pe monedele antice grecesti, o sursa de inspiratie logica deoarece monedele si timbrele au fost similare in multe privinte.

timbru5

 

Totusi in randul colectionarilor de timbre se considera ca primul timbru de arta a fost cel Canadian din 1851, reprezentat de Regina Victoria si care era bazat pe un tablou al lui Edward Alfred Chalon a reginei din 1838. Potrivit arhivelor postale canadiene acesta este primul timbru definitiv ce arata portretul unui monarh, plecand de la un tablou.

timbru_capdebour2

┬áCap de bour – Primele timbre din Romania

 

In Romania primele timbre au aparut in 1858 si purtau numele de “cap de bour”. Prima serie s-a tiparit in 1858 pe 15 iulie iar pe 31 octombrie au fost retrase. Capul de bour reprezinta simbolul heraldic al voievodului roman si al urmasilor sai la domnie. Primele timbre romanesti au aparut la Iasi si copiau un model de timbru austriac prin utilizarea unor matrite de otel pentru tiparirea lui. Turcii nu au privit cu ochi buni acest lucru pentru ca timbrele emise reprezentau un fel de autonomie institutionala si economica. Timbrul romanesc reprezenta intr-un cerc capul de bour/zimbru, semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarna postala, o stea in cinci colturi, legenda “porto scrisori” notata cu litere chirilice si valoarea nominala a timbrului. Erau patru valori: 27, 54, 81 si 108 parale. Imprimarea timbrelor s-a facut folosindu-se tehnica tete-beche, care presupunea ca al doilea timbru era rotit la 180 grade fata de linia de separare ca sa se distinga mai bine randurile de timbre. Hartia era speciala, din strainatate iar grosimea, structura si culoarea erau diferite.

 

Dupa retragerea primei serii de cap de bour a aparut un timbru cap de bour diferit cu semnul heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarna postala, cu o stea in sase colturi de data aceasta. Valoarea era scrisa in latina. Forma rotunda s-a inlocuit cu un dreptunghi rotunjit la colturi. Hartia era din Anglia, subtire, aproape transparenta, alba sau galbuie.

timbru2

Cele mai scumpe timbre de arta de pe glob

 

Azi exista o serie de timbre foarte rare si foarte valoroase. Dintre acestea, cele mai ravnite sunt urmatoarele.

 

1. In anul 1867 s-au printat mai multe timbre in valoare de 1 cent care aveau pe ele portretul lui Franklin. In acest moment mai sunt doar doua exemplare din acest timbru in toata lumea, iar in 1988 unul din ele s-a vandut pentru 930.000$

 

2. In 1856 in Guiana britanica s-a printat timbrul de 1 cent, care mai exista azi doar intr-un singur exemplar achizitionat in 1980 de omul de afaceri John Dupont pentru suma de 935.000$.

 

3. In anul 1918 au aparut in America timbrele de 24 de centi ce reprezentau un avion rasturnat in centru. Ulterior s-a dovedit ca imaginea a fost astfel printata dintr-o eroare fapt pentru care oficialii au incercat sa retraga acest model de pe piata. Se pare ca au mai ramas in lume aproximativ 100 de timbre cu avionul Curtiss JN-4, iar unul din ele valoreaza aproximativ 970.000$.

 

4. Primele timbre britanice pentru colonia din Mauritius au fost realizate in 1847, iar valoarea unui astfel de timbru in zilele noastre a ajuns pana la 1.148.000$. Aceste exemplare au imprimat chipul reginei si sunt albastre sau portocalii.

 

5. Unul din cele mai scumpe timbre este un model produs in 1855 de catre posta din Suedia. Azi mai exista un singur exemplar din acest model in lume iar in 1996 il cumparase un colectionar cu nu mai putin de 2.3 milioane de dolari.

timbru3

Arta la o scara atat de mica asa cum este un timbru de cativa centimetri ramane totusi arta si atrage prin raritate, design, semnificatii, calitatea hartiei, simbolistica obiectelor si persoanelor pe care le reprezinta. Timbrele, aceste marci care circula in spatiu dar si in timp au o incarcatura istorica impresionanta iar unele din ele sunt adevarate opere de arta. Priviti-le cu atentie, uitati-va la forma lor, la reprezentarile de pe ele, ganditi-va la vremurile din care vin, ce vor sa transmite ele, ce scrisori si mesaje au insotit oare la vremea lor.

timbru4

, , ,

Comments are closed.