Noaptea Muzeelor 2013

507045db3688c_7_noaptea_muzeelor_in_imagini_24104100

Noaptea Muzeelor 2013

 

Noaptea Muzeelor, este unul dintre cele mai de succes evenimente initiate de catre Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. In acest an, noaptea muzeelor se afla la editia cu numarul 9 si se doreste a fii un real succes, precum editiile anterioare. Acest eveniment este patronat de catre: UNESCO, Consiliul Internațional al Muzeelor si desigur Consiliul Europei. Anul acesta, Ziua Internationala a Muzeelor se sarbatoreste odata cu Noaptea Europeana a Muzeelor, acest lucru se datoreaza faptului ca Ziua Internationala a Muzeelor se sarbatoreste in fiecare an pe data de 18 mai. In cadrul acestui eveniment, un numar de aproximativ 3 mii de muzee din toata Europa isi deschid portile pentru vizitatorii dornici sa le calce pragul.

 

Noaptea Muzeelor sarbatorita in Romania:

 

Desigur aceasta minunata noapte dedicata exclusiv culturalizarii, nu putea sa lipseasca din marile orase de la noi din tara. Promovarea acestui eveniment este realizata de catre Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, institutie care este si partener oficial al acestui eveniment la nivel international. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este oragnizatoarea circuitului muzeeal in Bucuresti, incepand cu anul 2011. Acest eveniment se desfasoara in 4 mari orase din tara noastra: Bucuresti, Baia Mare, Cluj – Napoca si Sibiu, iar Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, va fi si anul acesta partener si organizator, astfel se introduc circuite intre muzeele din Bucuresti, Baia mare, Cluj – Napoca si Sibiu. Noutatea din acest an vor fi informatiile  care vor fi uploadate pe site intr-un format electronic. Evenimentul Noaptea Muzeelor, este sponsorizat de catre Administratia Fondului Cultural National. Printre muzeele participante  se numara: Muzeul de Arta din Cluj – Napoca, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare si Complexul National Muzeal Astra din Sibiu.  Acest eveniment este extrem de astepat an de an de catre toti iubitorii de arta, istorie, geografie, turism, etc, si apreciat de catre toate comunitatiile culturale. Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta se constata un numar vizibil mai mare de muzee participante la evenimet, lucru de altfel extrem de imbucurator.

 

Noaptea Muzeelor in Bucuresti:

 

Muzeele din Bucuresti, isi intampina vizitatorii cu: spectacole de muzica si dans, proiectii de film, spectacole teatrale si desigur o multitudine de expozitii. Pentru a parcurge mai toate muzeele, vizitatorii sunt sfatuiti de catre organizatori sa consulte harta cu programul evenimentelor, de asemenea, harta este disponibila si in format electronic, desgiur pe site-ul oficial. Deoarece distanele dintre muzee reprezinta o problema importanta, autoritatiile pun la dispozitia vizitatoriilor peste 100 de biciclete, cu ajutorul carora se pot deplasa mai rapid si mai usor de la un muzeu la altul.

 

Noaptea Muzeelor in Baia Mare:

 

Evenimentul desfasurat in Baia Mare isi rasfata vizitatorii cu diversificate expozitii si evenimente dedicate Noptii Muzeelor. Precum in Bucuresti si aici vizitatorii, au la dispozitie o harta tiparita in format electronic. Muzeele participante la acest eveniment sunt: Muzeul de Mineralogie  din Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramures, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Muzeul Judeţean de Arta, din cadrul Centrului Artistic din Baia Mare si desigur Muzeul  Județean de Etnografie si Arta Populara.

 

Noaptea Muzeelor in Cluj – Napoca:

 

In noaptea de 18 mai, majoritatea muzeelor din municipiul Cluj – Napoca isi deschid portile pentru vizitatorii dornici sa le treaca pragul. Dintre muzeele participante la acest eveniment amintim: Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Natonal de Istorie a Transilvaniei, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Colectia de Istorie a Farmaciei, Muzeele Universitatii Babes-Bolyai – Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Zoologic si Vivariul, Centrul Cultural Petre Tutea, Muzeul Apei.

 

Noaptea Muzeelor in Sibiu:

 

Faptele dovedesc ca nu degeaba Sibiul a fost ales drept Capitala Cultural Europeana in 2007, anul acesta Sibiul avand una dintre cele mai diversificate muzee participante la acest eveniment. La fel ca si in celelate orase si la Sbiu, vizitatorii au la dispozitie un ghid si o harta electronica cu ajutorul careia se pot orienta in timp util asupra locatiilor participante la eveniment. Muzeele din Sibiu care participa la acest eveniment sunt: Muzeul de Etnografie Universala ” Franz Binder “, Muzeul de Etnografie Saseasca  ” Emil Sigerus “, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, Muzeul National Brukenthal – Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturala, sau Comunitatea Evreilor din Sibiu – Sinagoga.

 

In acest an sunt asteptati vizitatorii intr-un numar cat mai mare, de aceea autoritatile din toate cele 4 mari orase au facilitatat oarecum accesul la acest eveniment.

 

, , , , ,

Comments are closed.