Graffiti

Graffiti este o forma de arta

Sa presupunem ca Leonardo, Monet, Picasso sau oricare alt pictor recunoscut de cultura europeana occidentala ar fi in viata azi. Mai departe, sa presupunem ca unul din acesti artisti celebri a decis sa picteze o capodopera pe laterala unei case sau pe usa din fata sau pe un perete in cartierul tau. In acest caz, creatiile lui Picasso sau Monet ar fi considerate graffiti, arta sau vandalism? Bineinteles ca raspunsul poate varia de la oameni la oameni insa in esentaaceste creatii ar fi arta sub forma de graffiti.

graffiti-timisoara-foto-5

 

Inceputurile artei graffiti

Arta graffiti isi are originile la sfarsitul anilor 1960 iar de atunci s-a dezvoltat continuu. Cu toate acestea, acest tip de arta nu poate fi uneori acceptata ca acele creatii si lucrari care sunt expuse intr-o galerie sau muzeu. Aceasta negare nu rezulta din lipsa formei sau din alte elemente estetice de baza. De cele mai multe ori este vorba despre locatie si prezentarea indrazneata, neasteptata, neconventionala. Totusi acestea nu descalifica graffiti-ul in mod necesar ca arta.

Originilile graffiti-ului se afla chiar de la inceputul omenirii in cadrul social. Graffiti-ul a fost identificat pe monumente egiptene vechi, neacoperite si chiar pastrate pe peretii din Pompei. Graffiti este forma de plural a cuvantului grafficar. In plural, grafficar inseamna desene, marcaje, modele, mazgaleli sau mesaje care sunt pictate, scrise, sculptate pe un perete sau pe o suprafata. Grafficar mai inseamna “a zgaria” cu referire la diverse scrieri pe perete, de la picturile rupestre la orice alta mesaj care este inscriptionat pe pereti.

 

graffiti-timisoara-foto-8
Tipuri de graffiti

Exista mai multe forme de graffiti. Una din cele mai simple este marcajul individual, ca de exemplu sloganul, insultele sau declaratiile politice. Acesta este de obicei scris. O alta forma simpla este “tag-ul”/ eticheta, care este o scriere fantezie, cum ar fi mazgalirea unui nume pe un biletel. “Tag-ul” este despre numele sau porecla cuiva.

Atat tag-ul cat si marca individuala sugereaza un fler sau stil de scriere si nu reusesc sa se califice ca arta graffiti impresionanta din cauza lipsei de calitati estetice si incapacitatii de a produce un sentiment estetic impresionant asupra privitorului. Mai exista apoi marcajele de banda care ofera “stiri” despre ce se intampla prin cartier. Alte forme de graffiti sunt picturile murale, care sunt mult mai colorate si complexe. Ultima forma de graffiti care se bucura de popularitate in era moderna este arta graffiti care este utilizarea creativa a Spraypaint-ului pentru a produce o opera de arta graffiti.

 

“New York Style” graffiti
Arta graffiti moderna isi are originea in New York si a fost cunoscuta initial ca “New York Style” graffiti.

Aparitia Spaypaint-ului a permis tag-urilor sa se dezvolte in marime si culoare. Opera care este o prescurtare de la capodopera a aparut ulterior. O productie este o opera de obicei pe pictura murala si implica personaje originale sau familiare (de exemplu din desene animate). S-a incercat gasirea unor noi modalitati creative pentru a afisa graffiti-ul intr-un loc vizibil si nu doar scriind peste tot. Acest lucru a fost forta fundamentala care a stimulat dezvoltarea artei graffiti moderne.
La mijlocul anilor 1970 au aparut picturile la metrou si deci un nou concept – metrou art. Stilul si talentul artistic incepeau sa devina tot mai importante. Metrourile au devenit din ce in ce mai pictate pentru ca cei care practicau graffiti-ul doreau sa devina cat mai cunoscuti, sa fie vizibili. Scopul a fost de a crea opere care ies in evidenta prin culoare, vibratie, contururi clare. Au aparut stiluri ca bule rotunde de litere, wildstyle, care este un tip complicat de caligrafie aproape imposibil de citit, litere gotice, litere 3D, decolorare sau amestecuri de culori.

In ciuda eforturilor viguroase anti-graffiti din New York stilul inflorit a influentat repede artisti din toate orasele lumii. Cel mai important vehicul de promovara a artei graffiti a fost fenomenul Hip-Hop, care imbina cultura cu muzica rap.

 

 

Spraypaint

Spraypaint-ul este cea mai clara forma de arta graffiti. Realizarea unei opere implica imaginatie, planificare, talent si efort. Graffitistul face prima data o schita. Apoi alege caracterele si culorile, isi stabileste “panza” in functie de mesaj si creatie, face o schita preliminara acolo, completeaza cu ornamente si culori iar apoi face conturul final.

In 1970, multe galerii din New York si Europa au recunoscut arta graffiti ca arta si au adus graffiti in atentia lumii artei. Astfel graffitistii au colaborat cu muzee si galerii de arta.

Ulterior mai multe orase au recunoscut talentul graffitistilor si le-au furnizat locuri speciale unde era legal sa-si etaleze operele. Lucrul acesta a ajutat la promovarea graffiti-ului ca forma de arta si a diminuat operele graffiti care apar in oras ca vandalism in locuri interzise.

Graffiti in forma de arta spraycan este arta. Ea are forma, culoare si alte proprietati de baza, precum si un aranjament de elemente in structuri care se califica estetic ca fiind arta.

Sursa imagini: http://www.descopera.ro/

, ,

Comments are closed.