Cinci motive care arata ca avem nevoie de arta

“Daca as putea spune in cuvinte, nu ar mai exista niciun motiv de a picta” – Edward Hopper

Arta, in formele ei numeroase, exista in fiecare comunitate, in fiecare cultura si in fiecare tara. Arta a fost creata de la inceputul timpurilor, evidentiata in picturi rupestre si pe piatra, iar in lumea de azi stim ca arta reprezinta o forta economica majora. Cu toate acestea, continuam sa ne intrebam indreptatit, de ce avem nevoie de arta.

 Caricaturi

De multe ori anumite persoane resping unele forme de arta spunand: “pot si eu sa fac asta” sau “nu inteleg despre ce e vorba”. Poate ca tocmai faptul ca ajungem sa consideram fara valoare un lucru pe care ne asteptam sa-l putem face si noi sau faptul ca ne asteptam sa intelegem usor cum stau lucrurile – poate ca acestea descriu pierderea intelepciunii si creativitatii in lumea de azi si intaresc dorinta noastra de a savura arta.

Iata care sunt cele cinci motive pentru care avem nevoie de arta:

1. Arta este un comportament uman natural. Actul artistic reprezinta un comportament primar. Copiii din intreaga lume fac acest lucru din instinct. Fiecare cultura are arta sa. Ca si limba, arta reprezinta un comportament uman fundamental. Mai simplu spus, arta este o parte a ceea ce suntem noi. Avem nevoie de arta pentru ca arta ne face fiinte umane complete.

2. Arta inseamna comunicare. Arta, ca si limba de altfel, este o modalitate ideala de a exprima idei si de a impartasi informatii. Arta ne ofera o metoda de comunicare pe care putem sa nu o intelegem pe deplin sau nu stim sa o exprimam cum trebuie. Ne ajuta sa impartasim ganduri, idei, viziuni care nu pot fi descrise prin cuvinte. Avem deci nevoie de arta pentru a dispune de o gama completa de exprimare.

3. Arta inseamna vindecare. Crearea sau trairea actului artistic ne poate relaxa, stimula si ne poate calma. Procesul de creare artistica presupune folosirea trupului si a mintii, ne ofera oportunitatea de a privi in interior si de a reflecta mai bine la anumite lucruri. Avem  nevoie de arta pentru a ne mentine sanatosi.

4. Actul artistic descrie povestea noastra. Arta este o lectie de istorie, conservarea culturii si autobiografie. Operele de arta ne permit sa intelegem mai bine istoria. Arta reflecta valorile culturale, credintele si identitatea noastra. Deci, avem nevoie de arta pentru a intelege, a impartasi istoria noastra individuala si comuna.

5. Arta presupune o experienta comuna. Actul artistic poate fi o activitate colectiva. Chiar si pictorul are nevoie de producatorul de vopsea, de hartie, pensule, de modele umane pentru a realiza o opera de arta. Avem nevoie de arta pentru a socializa cu alti semenii nostri.

, , , ,

Comments are closed.